Egy nő igaz története

A méhnyakrák valós probléma Magyarországon: minden nap meghal egy nő méhnyakrákban, pedig a szűrés és az oltás együttes alkalmazásával ma már a betegség nagy százalékban megelőzhető. A skandináv országokban, ahol 99% az átszűrtségi arány, a méhnyakrák miatti halálozások száma gyakorlatilag nulla.

A van. Alapítvány célul tűzte ki, hogy az egészségtudatosabb életvitel szókapcsolatot valódi tartalommal töltse fel. Magnus Utvik svéd irodalmi kritikus méhnyakrákról szóló könyve, az „Anna, my beloved” került lefordításra „Egy nő igaz története” címmel, melyből mozi és kisjátékfilm is készült, többek között Marsi Anikó főszereplésével. A filmet az RTL Klub fő műsoridőben vetítette, így sok százezer nőhöz juthatott el az információ egyszerre. A könyv megjelenését a Marie Claire női magazin is támogatta.

A film kapcsán vetítéssel egybekötött sajtótájékoztatóra került sor az Uránia moziban, ahol prominens személyiségek és újságírók hallgatták végig a kerekasztal beszélgetést, melyen Marsi Anikó műsorvezető, Regős Judit szociológus, Dr. Koiss Róbert onkológus- nőgyógyász, Iványi Marcell filmrendező és Győrfi Pál  az OMSZ kommunikációs és PR- vezetője beszélgettek a méhnyak a rákkal kapcsolatos prevenciós lehetőségekről, a veszélyekről és a lehetséges megoldásokról.

A film Sicko című mozifilm kísérőjeként is vetítésre került. A Sanoma lapkiadó által megjelenő újságok, magazinok hasábjain is rendszeres volt a méhnyakrák, mint téma, valamint a kampány elemeinek megjelenése.

A kampányt a van. Alapítvány hozta létre a méhnyakrák megelőzéséért és távlati célok között említve azért, hogy a prevenció és az egészségtudatosság beépüljön mindennapjainkba.

Comments are closed.